Fonksiyonel Tıp Nedir ?

Ana Sayfa

 Fonksiyonel Tıp Nedir ?

Hastalıklar

Kişiyi ruh beden zihin ile bir bütün kabul eden, bütünü oluşturan tüm sistemleri beraber ele alan, yaygın olarak standart tıpta hastanelerde uygulanan testlere ilave olarak daha ileri biyokimya, mikrobiyoloji ve genetik testleri kullanarak, kişinin genetik/epigenetik (SNP-Single Nükleotid Polimorfizmler) yapısını, vücudun doku düzeyindeki toksin (ağır metal vb.) yükünü ve intra-selüler düzeyde mikrobesin (vitamin-mineral ve omega3) düzeylerini göz önünde bulundurarak kişiye özel bir tedavi yaklaşımı sunan, ileri bir tıp uygulamasıdır.

Fonksiyonel tıp geleceğin kişiye özel tıp yaklaşımıdır

Fonksiyonel tıp, standart tıp uygulamaların tamamen tedavi etme anlamında yeterli olamadığı kronik hastalıklar, otoimmiün hastalıklar, kronik inflamatuar hastalıklar için daha iyi bir çözüm sunabilme iddasındadır. Kronik inflamatuar hastalıklar dediğimiz başlık, diyabetten, kalp damar hastalıklarına, kansere, haşimoto tiroiditinden romatolojik rahatsızlıklara, egzamadan  psörizise, Multipl Sklerozdan alerji ve astıma kadar birçok hastalığı kapsayan bir başlıktır. Tüm bu hastalıkların altında yatan sebep büyük olasılıkla kronik inflamasyondur. Bu nedenle fonksiyonel tıp desteği tüm bu hastalıklarda rutin standart tıp tedavisine çok olumlu katkıları vardır . Ancak bu hastalara yönelik yapılan fonksiyonel tıp uygulamaları mutlaka ilgili branş doktorları ile iletişim sağlanarak yapılmalıdır.

Fonksiyonel Tıbbın Kök Nedenlere Yaklaşımı

Fonksiyonel tıp yaklaşımında; Oluşan hastalık durumlarının altında yatan kök neden çok değerlidir mesala, Depresyonun gerçek nedeni, hastadan hastaya çok büyük çeşitlilik gösterebilir. Durum, glütenden kaynaklanan tiroide karşı antikor üretmek içinbağışıklık sisteminin harekete geçirmesi nedeniyle oluşan sızdıran bağırsak hastalığının, düşük tiroid fonksiyonuna ve depresyona yol açması olabilir. Sorun, reflü için asit-bloklayıcı olan ilaçların uzun süreli kullanımina bağlı B12 eksikliği ya da MTFHR (Metilen Tetra Hidrofolat Redüktaz) isimli bir genin neden olduğu folat eksikliği veya yetersiz günışığından kaynaklanan D vitamini eksikliği olabilir. Fazlasıyla tonbalığı içeren bir beslenmeye dayalı civa zehirlenmesi ya da yağlı balık açısından eksik bir beslenmeye bağlı omega-3 eksikliği veya yüksek şekerli bir beslenmeyle gelişen gizli şeker (düşük glikoz toleransı) olabilir. Belirtiler, yaşamdaki travma veya stres nedeniyle beyin kimyasındaki değişimden ya da antibiyotik kullanımına bağlı olarak bağırsak florasındaki bozukluktan bile ortaya çıkabilir. Tüm bu faktörler -beslenme, çevre, yaşam tarz- farklı bir dengesizlik oluştursa da tamamı depresyona neden olur. Bir hastalıiğın adını bilmek bize onun gerçek nedeni hakkında hiç bir şey söylemezken doğru tedaviye de yönlendirmez. Bu, hastalık yanılgısıdır.

Standart Tıp vs. Fonksiyonel Tıp: Belirtiyi Hedefleyen Tedaviler Yerine Kök Nedene Odaklanma

Standart tıp uygulamaları ayırıcı tanı ile hastalığın adını koyma ve hastalıkla eşleşen ilaç ve ameliyatların uygulaması konusuna daha fazla odaklanırken. Fonksiyonel tıp hastalığın adı ya da bölgesinden ziyade altta yatan fonksiyonel bozukluğun nereden kaynaklandığını bulmaya yani kök nedene odaklanır ve ileri laboratuvar testleri ile hastalığın sebebini ortaya çıkarır sonrasında da sebebi ortadan kaldıracak kişiye özel tedavileri uygular. Standart tıpta sıkça kullanılan idiyopatik (sebebi bilinmeyen) kavramını kullanmayarak kök nedene odaklanır.
Standart tıp uygulamasında hastalar pek çok bölüm gezerek pek hastalara çok farklı ilaç reçeteleri verilmektedir mesala deride oluşan döküntü için dermatolojiye, haşimato tiroidi için endokrinolojiye ve inflamatuar barsak hastalığı için gastroenteroloğa başvuracak olan hasta üç farklı uzmandan kendi branşlarına özel olarak farklı tetkikler yaptırarak ve farklı reçeteler alacaktır. Fonksiyonel tıp, ayrı ayrı incelenen bu hastalıkların altta yatan ortak fonksiyonel bozuklukları ortaya çıkarmak için ileri testler uygular ve fonksiyonları destekleyecek şekilde tedaviler planlar. Tüm testler ve detaylı olarak alınan anemnez neticesinde fonksiyonel tıp uzmanı kontrolünde önerilen diyet programı, egzersiz ve besin destekleri, o hastalık ile ilgili uzman hekimin standart tedavisi ile beraber uygulandığında hastalıklarda tedaviye  çok önemli katkılar sağlamaktadır

İLETŞİME GEÇİN!

Sağlıklı bir yaşama merhaba diyelim!

Hemen iletişim formunu doldurun sizinle en yakın zamanda irtibata geçelim!

veya bizi +90 532 743 04 06 numarasından arayabilirsiniz